IMG-20191218-WA0009

Ambachtelijke streekproducten

Vroeger werd conserveren hoofdzakelijk gebruikt om vruchten te kunnen bewaren voor de winter. Omdat we graag zo min mogelijk vruchten willen verspillen worden tweede keus kersen en pruimen verwerkt tot verschillende jammen, saus, kersensap en speciaal biertjes. Tweede keus zijn beschadigde, te kleine, misvormt maar vol van smaak vruchten. 

Maak kennis met een vergeten fruitsoort: de kweepeer. Van oudsher stond op ieder boeren erf deze vrucht. Rauw een hard en ietwat zure, bittere vrucht. Van binnen is de kweepeer geel/wit, maar wanneer je deze gaat koken verkleurt dit tot prachtig oranje en diep rood. De kweepeer marmelade is een heerlijke aanvulling op een kaasplank. Of laat je je verassen door de smaken van ons speciaal bier met een subtiele fruitsmaak.

Jam bereid van verschillende geselecteerde kersen, met een zomerse fruitsmaak.  Zonder, geur, kleur en smaak- stoffen. Lekker op je boterham, beschuit, cracker, scone of croissant.

Pruimenjam tref je niet vaak in de Nederlandse supermarkten aan. Deze jam is bereid van verschillende pruimen met een bijzondere fruitsmaak.  Zonder, geur, kleur en smaak- stoffen. Lekker op je boterham, beschuit, cracker, scone of croissant.

Jam bereid van de traditionele Ujése spaanse kersen: een gele kers met een roze wangetje. Een jam met een bijzonder Frisse smaak. Zonder geur, kleur en smaakstoffen. Lekker op je boterham, beschuit, cracker, scone of croissant.

Rauw zijn kweeperen vrijwel niet te eten door het harde en zure vruchtvlees maar na verwerking heeft deze een zeer bijzondere fruitsmaak. Lekker op een geroosterde boterham met kaas, een beschuit, scone of croissant. Zonder geur, kleur en smaakstoffen. 

Dessersaus  D'n Kersepluk

Geef je gerecht een zomers tintje met deze zachte, smaakvolle, dessertsaus gemaakt van verschillende, geselecteerde kersen. Zowel warm als koud te serveren. Heerlijk over ijs, yoghurt, pudding, vla en te verwerken in taarten en sauzen. 

Het woord marmelade is ontleend aan de Portugese benaming van de kweepeer ”Marmelo”. Van de kweepeer uit eigen boomgaard hebben we een marmelade gemaakt volgens Portugees recept. Een prachtige donker rode marmelade met een bijzondere volle smaak.  Een heerlijke aanvulling op een kaasplank

De smaak van dit dieprode zomerfruit is een genot voor de zintuigen. Dit pure vol antioxidanten en vitamine C, is bereid van verschillende soorten, geselecteerde kersen, zonder kunstmatige toevoegingen. Wist u dat een zuurdere kers zorgt voor verhoogde melatoninewaarden in het lichaam? Dit slaaphormoon regelt je slaapt-waakritme. 

In het Oosten van Brabant worden al heel lang kersen geteeld. Momenteel zijn er veel actieve kersenboeren. In samenwerking met D’n Kersepluk van de familie Van Den Berg te Uden, brouwen wij dit heerlijke kersenbier. Gebrouwen met echt Ujese kersen en echt Brabantse hop van ‘BrabantHop’ uit Wilbertoord. Het bier is mooi rood van kleur en heerlijk fris-fruitig van smaak.

Probeer eens de Glühwein kruiden in combinatie met het pure kersensap. Een geurend warm glas met specerijen getrokken Glühwein 0%. Heerlijk verwarmend voor tijdens de winteravonden en feestdagen.

Een aantal agrarische ondernemers en bewoners in het Maashorstgebied hebben zich in 2002 verenigd in ‘Vereniging de Maasthorstboeren’.

De Maashorstboeren zetten ook fors in op verbrede landbouw, zoals andere andere ‘streekproducten’. recreatie (minicampings) en zorgboerderijen. De Maashorstboeren willen samen met de andere bewoners van het gebied (boeren en burgers) zelf actief sturing geven en een bijdrage leveren aan de toekomst van de Maashorst en omgeving.

Ze nemen daarom zelf de verantwoordelijkheid voor hun eigen leef- en werkomgeving. Goed evenwicht tussen economie en ecologie is de basis. Duurzaam produceren, in harmonie met natuur en landschap, zijn voor de Maashorstboeren geen loze kreten. Het doel van de Maashorstboerenis de waarden van het gebied verder te ontwikkelen en de economie in de streek te verstrekken door onder meer agrarisch natuur- en landschapsbeheer, agrotoerisme en de verbrede landbouw te professionaliseren.